Winkelgebieden moeten de bakens verzetten

Geschreven door:

|

09/09/2014 -

Winkelgebieden moeten de bakens verzetten

De teloorgang van winkelcentra, de opkomst van webshops: nieuwe ontwikkelingen in de retail dwingen ondernemers te zoeken naar alternatieve wegen om klanten naar hun winkel te lokken. Aanbiedingen op maat en een persoonlijke benadering zijn oplossingen. Retailers ontdekken de iBeacontechnologie en verzetten hun bakens.

iBeacons zijn kleine zendertjes die via Bluetooth Low Energy contact kunnen maken met een smartphone. Dat kan alleen als de klant zelf via een app heeft ingecheckt bij de winkel (opt-in). De reikwijdte van iBeacons gaat tot ongeveer 50 meter en kan tot 20 centimeter nauwkeurig bepalen waar de klant zich bevindt. Dat betekent dat het contact met de klant meestal in de winkel zelf zal plaatsvinden. Maar ook als de klant de winkel passeert, is er goed contact mogelijk en kunnen klant en retailer gegevens met elkaar uitwisselen.

Alles op maat

Deze locatiebepaling geeft relevante informatie over de interesses van klanten, maar geeft ook inzicht in het ‘shop-verleden’. Op die manier kunnen retailers aanbiedingen op maat maken, persoonlijke kortingscodes geven, heel gericht adverteren en de klant specifieke productinformatie geven. Maar je kunt ook denken aan een persoonlijke begroeting in de winkel. Met hulp van de iBeacons kan de app de klant de weg wijzen naar het product dat hij zoekt. Het mag duidelijk zijn dat iBeacons de beleving van de klant vergroten en de binding met het merk of zelfs met het hele winkelgebied versterken.

Stickers

Inmiddels zijn er ook iBeaconstickers in de maak die kunnen communiceren. Winkels kunnen zo een extra laag van context toevoegen aan producten. Via de stickers kunnen retailers bijvoorbeeld meten hoe vaak een product wordt opgepakt, verplaatst of wordt gepast.

Valkuilen

Willen merken en retailers het gebruik van iBeacons tot een succes maken, dan is het zaak dat het registreren via de eigen app zo makkelijk mogelijk gaat. Geen drempels, geen vragenlijsten (de gegevensuitwisseling die plaatsvindt via de app zal immers de felbegeerde informatie opleveren, vragenlijsten van tevoren zijn dus overbodig) of andere zaken waardoor klanten afhaken. Daarnaast moeten retailers ervoor waken hun klanten te overspoelen met aanbiedingen en informatie. Klanten moeten zeker niet het gevoel krijgen ‘bespied’ te worden als ze een bepaald winkelgebied betreden. Dat brengt ons meteen bij een laatste waarschuwing: respecteer de privacy-grenzen. Laat de klant erop vertrouwen dat ondernemers zorgvuldig omgaan met de informatie die hij geeft.

Kansen

Met een juiste balans tussen aanbod op maat en respect voor privacy kan de inzet van iBeacons retailers en mogelijk zelfs hele winkelgebieden veel opleveren. De klant weet waar hij moet zijn, maakt kennis met nieuwe producten die misschien ook zijn interesse hebben, hij krijgt aanbiedingen voor horeca in het winkelgebied, hij krijgt tips over parkeergelegenheid in de buurt, enzovoort. Kortom: de beleving staat centraal en de binding met het winkelgebied wordt versterkt. Bijkomend voordeel voor de consument: hij krijgt alleen nog maar aanbiedingen die bij hem passen. Stapels folders op de mat en een inbox vol reclame worden daarmee verleden tijd.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Tour de Provada
Den Haag lanceert Actieprogramma Winkelstad 2015-2018
Tweedeling op A1-winkellocaties neemt toe

Over de auteur