Vraag naar pps-en neemt toe door aantrekkelijke rendementen

Geschreven door:

|

06/02/2015 -

Vraag naar pps-en neemt toe door aantrekkelijke rendementen

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine januari 2014
door Gabriëlle Klaver

De jaarlijkse dividendrendementen voor pps-fondsen liggen zo’n 7–8%. Geen slecht rendement voor een beleggingscategorie met zo’n laag risicoprofiel. DIF verklaart het hoge rendement doordat de markt niet erg toegankelijk is.

Met de verkoop aan Aberdeen Asset Management en APG heeft DIF zijn eerste publiek–private samenwerking (pps)-fonds verkocht: DIF PPP, ter grootte van € 121 mln. Hierin zit onder meer een van de eerste Nederlandse dbfmo-contracten, die van het ministerie van Financiën in Den Haag. Na ruim 10 jaar is pps een ingeburgerd begrip, waar steeds meer geld naartoe vloeit – niet in de laatste plaats vanwege de aantrekkelijke rendementen.
De verkoop van het in 2006 opgerichte DIF PPP gaat Wim Blaasse toch wel aan het hart. De managing partner van DIF verklaart: ‘Omdat het ons eerste fonds was, is het een beetje onze baby. Jammer dat we daar afscheid van moeten nemen.’
DIF PPP was echter aan het einde gekomen van de fondsperiode bij DIF zelf. De beleggers van het eerste uur hadden een beleggingshorizon van 10 jaar. Aan Aberdeen en APG de taak om de komende 10 tot 20 jaar de portefeuille met 16 projecten in heel Europa te beheren, waarbij Aberdeen in het asset management de kar trekt.
In dit eerste fonds zitten vooral veel panden, accommodatieprojecten in pps-jargon. Allard Ruijs, partner bij DIF: ‘Het principe werkt voor deze projecten echter hetzelfde als voor investeringen in infrastructuur – een categorie die in onze andere fondsen sterker is vertegenwoordigd.’ De overheid geeft voor een pand of een wegenproject een concessie uit en betaalt in ruil daarvoor een beschikbaarheidsvergoeding voor 30 jaar. Daarvoor krijgt de overheid de beschikbaarheid van de weg of het pand en levert het consortium het beheer, inclusief onderhoud en management.

Klik hier voor het volledige artikel.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Hereijgers: ‘Duurzame samenwerking corporaties en markt gewenst’
Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt
Tour de Provada

Over de auteur