Vastgoed moet innoveren voordat het feest op Hawaii begint

Geschreven door:

|

30/04/2015 -

Vastgoed moet innoveren voordat het feest op Hawaii begint

door Wabe van Enk, hoofdredacteur PropertyNL Magazine  

Op Hawaii viert Gordon Moore feest. Hij is vrolijk omdat de naar hem genoemde wet, nu vijftig jaar geleden, nog steeds geldt, zij het niet voor vastgoed. In zijn wet staat dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling elke twee jaar door technologische vooruitgang verdubbelt.

Stenenschuivers zijn niet zo geïnteresseerd in schakelingen en transistors, maar wel in vooruitgang en verdubbeling van een markt. Wat zou dat betekenen wanneer in 2016 het commercieel vastgoed 2 mln m² zou opnemen en € 20 mrd aan beleggingstransacties zouden worden afgesloten? Dat is geen realiteit, maar voor alle technologiebedrijven – van Apple tot Booking.com – is de wet van Moore het wel. Om die snelheid bij te benen moet innovatie in de genen van het bedrijf zitten.

Het vastgoed verhoudt zich tot innovatie als de maan tot tuinieren, aldus een cursist van de Tias/PropertyNL Innovatieleergang.  Dat innoveren het vastgoed niet in de genen zit, bleek ook bij het symposium Big Data, terwijl daar toch de voorlopers waren. Niet de kans, maar de angst regeert het vastgoed op het gebied van innovatie en data. Liever voorkomen dat gemeente, gebruiker en belegger elkaar op een meer perfecte markt weten te vinden, zo is het credo.

Ook OVG’s Jan Hein Tiedema gaf toe te profiteren van de imperfecties van de markt. Als hij het al denkt, hoeveel te meer doet het legioen aan vastgoedadviseurs dat dan? OVG heeft complexe kaarten op de Zuidas in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht, die niet snel door generieke data worden afgetroefd. Ter geruststelling: het effect van data is voor het vastgoed geleidelijk. Om in het innovatiejargon te blijven: Disruptive? No way.

Ooit is PropertyNL opgericht met het businessmodel dat het vastgoed zou profiteren van betere data over aanbod en transacties in commercieel vastgoed. Dat model was vager dan van een collega die de makelaars overbodig wilde maken. Ons jaarlijkse onderzoek naar vastgoedadviseurs bewijst weer dat vastgoedadvies wel degelijk bestaansrecht heeft. De eisen nemen echter wel toe. De schaalvergroting in het beleggingsadvies laat dat zien. Marktleider CBRE vergroot zijn voorsprong, JLL blijft nummer twee en om in dit segment mee te doen, zint grootaandeelhouder TPG van DTZ op een tweede grote internationale overname. Tegelijk is er ruimte voor lokale adviseurs voor eindgebruikers.

Uit het onderzoek blijkt de opkomst van de ‘local hero’, ook al kan die wel zijn aangesloten bij een landelijke organisatie zoals DTZ en Dynamis. Zij zullen echter niet verdubbelen in twee jaar, zoals Moore de ict-bedrijven in het vooruitzicht heeft gesteld. Vastgoedprofessionals moeten daarvoor eerst meer innoveren. Dan pas wacht Hawaii.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Herstel kantorenmarkt vooral in grootste steden
Aftrap voor gebiedsverkenning Westland
Tour de Provada

Over de auteur