Systeemcrisis in retail afgewend

Geschreven door:

|

25/02/2015 -

Systeemcrisis in retail afgewend

Het is bij V&D net zoals bij Ajax: als het slecht gaat, heeft Nederland ineens 16 miljoen analisten. Ieder is zo overtuigd van zijn eigen deskundigheid dat deze column daar weinig aan kan veranderen, maar misschien kunnen enkele feitjes wel wat nuanceren.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur PropertyNL
Veel analisten weten niet dat het allemaal nog wat erger is dan de gedateerde V&D-gevel doet vermoeden. Wie mag dwalen door tienduizenden leegstaande vierkante meters V&D in Den Haag en Utrecht, weet niet wat hij ziet aan kapitaalvernietiging. Op de mooiste plekken van Nederland is kennelijk niets beters te vinden dan leegte. Toch moet er iets zijn, maar wat?
Als V&D werkelijk zo’n achterhaalde formule is, hoe kan het dan dat het marktaandeel van V&D vorig jaar is gestegen? Hoe kan het dat de beurskoersen van winkelbeleggers (waaronder V&D-eigenaar Unibail-Rodamco) sky high staan, wanneer het in de toekomst alleen om digitale verkoop zou gaan? Hoe kan het dat V&D-eigenaar Sun Capital € 60 mln investeert in een waardeloze keten, terwijl het zelf een rendementseis heeft van meer dan 20%? Hoe kan het dat de 23 eigenaren van de 63 panden die al veel hebben geïnvesteerd, toch eensgezind achter het akkoord van Cushman & Wakefield en IEF Capital zijn gaan staan en akkoord zijn met een eenmalige huurkorting van € 24 mln (zie het artikel op pagina 20)? Hoe kan het dat banken € 51 mln krediet geven, terwijl er een mogelijkheid was de schuld van het faillissement op anderen af te wentelen?
Sun Capital, eigenaren en banken zijn geen partijen met al te sentimentele gevoelens jegens het erfgoed van Vroom & Dreesmann of het aan het werk houden van 11.000 mensen. Er moet dus iets zijn, wat die 16 miljoen Nederlandse analisten over het hoofd zien.
Zijn het misschien de internetprofeten? De webinkomsten van V&D vertonen een stijgende lijn, maar alle internetinkomsten zijn ondanks alle profetieën nog steeds onder de maat. De oorzaak is waarschijnlijk simpeler: de detailhandelsbestedingen nemen weer toe. De lage rente helpt een stuk en als één retailer daarvan gaat profiteren is het wel het oer-Hollandse warenhuis V&D. Misschien niet vet, hip of cool, maar wel voldoende voor het afwenden van een systeemcrisis in de retail.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Tour de Provada
Den Haag lanceert Actieprogramma Winkelstad 2015-2018
Tweedeling op A1-winkellocaties neemt toe

Over de auteur