Provada thema dag 1: de zoektocht die innovatie heet

Geschreven door:

|

08/06/2015 -

Provada thema dag 1: de zoektocht die innovatie heet

Door Willem Otter – Directeur BAM Woningbouw W&R

Dinsdag 2 juni bezocht ik de eerste dag van de vastgoedbeurs Provada 2015. Een dag die in het teken stond van innovatie en waarvan ik hoge verwachtingen had. De vastgoedmarkt is immers volop in beweging en vraagt daarmee om innovatieve  ideeën en oplossingen. Ik verwachtte daarom allerlei grote innovaties. Maar kwam die verwachting ook uit?

Concrete innovaties versus zoeken naar oplossingen
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: de grootscheepse innovaties die ik van tevoren verwacht had, bleven uit. Maar interessante zaken waren er zeker. Zo probeerde ik een 3D-bril uit, waarmee je door je toekomstige huis loopt. Een mooi voorbeeld van hoe je de klantbeleving naar een nog hoger niveau kan tillen.
Daarnaast illustreerde vastgoedmaatschappij NSI hoe je kunt innoveren in je manier van samenwerken. NSI gaat ongebruikelijke partnerships aan, om zo hun dienstenpakket te vergroten en hun klanten meer te ontzorgen. Een insteek die BAM Woningbouw niet onbekend is. Ook wij hebben ontzorgen hoog op onze agenda staan, en het is daarom altijd interessant om te horen hoe een andere partij dat aanpakt.
Naast dit soort concrete innovaties waren er veel zoekende geluiden te horen. Je merkt dat bedrijven willen innoveren, maar vaak nog voor vragen staan als: ‘Hoe dan? Waarin dan?’ Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar dat maakt het juist lastiger om te bepalen welke weg voor jou de juiste is. De eerste dag van Provada 2015 was er daardoor een die niet zozeer in het teken stond van de lancering van grote innovaties, maar eerder die van het bespreken op welke gebieden en manieren de vastgoedbranche kan vernieuwen.

Veelbesproken thema’s

Als ik terugkijk op mijn bezoek aan Provada dit jaar, kan ik 4 duidelijke innovatiethema’s onderscheiden: ombouwen, duurzaamheid, mobiliteit en vergrijzing. Bij ombouwen ging het vooral om het geven van nieuwe functies aan leegstaande kantoorgebouwen. Hier liggen voor ons als BAM Woningbouw nog veel kansen. Ik sluit daarom ook zeker niet uit dat we hier in de toekomst nog iets mee gaan doen. Wat betreft duurzaamheid hebben wij binnen de BAM Wooncollectie natuurlijk onze 0-op-de-meter-woningen, die wij ontwikkelen vanuit samenwerkingsverband De Stroomversnelling. Kijk ik naar hoe we die woningen nog verder kunnen innoveren, dan denk ik aan de stap van energieneutrale naar energieleverende woningen. Een mooie vervolgstap hierop zijn aansluitingen voor elektrische auto’s – in het kader van het thema mobiliteit. Op de beurs ging het bij dit thema ook vaak over delen. Zo kwam het voorbeeld voorbij dat je bij het opleveren van een nieuwbouwwijk ook direct 10 elektrische auto’s aan de hele wijk zou kunnen toewijzen. Ten slotte was vergrijzing een veelbesproken thema. Vaak wordt dit gelinkt aan gelijkvloerse woningen, maar bij BAM Woningbouw kijken we verder. Zo hebben we binnen de Wooncollectie een levensloopbestendige woning, die zich kenmerkt door een goede buitenruimte en een flexibele indeling. Als bewoners slechter ter been worden, kunnen zij ervoor kiezen een (trap)lift in die woning te laten installeren. Als alternatief maakt deze woning het ook mogelijk om de slaap- en badkamer naar de begane grond te verhuizen.

Al met al vond ik het interessant om op de innovatiedag van Provada rond te lopen. Het bevestigde mijn gevoel dat BAM Woningbouw met de BAM Wooncollectie voorop loopt qua klantbeleving en klantcontact. Maar ook voor ons is er ruimte voor innovatie. Deze dag gaf mij boeiende inzichten over hoe wij binnen de Wooncollectie nog meer kunnen innoveren.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

‘Woningmarkt Friesland langzaam in herstel’
Tour de Provada
Diemen: afhankelijk van Amsterdamse woningmarkt

Over de auteur