Provada 2015 thema dag 2: verleiding in vastgoed

Geschreven door:

|

08/06/2015 -

Provada 2015 thema dag 2: verleiding in vastgoed

door Leon van der Pluym – Key accountmanager BAM Wooncollectie

Een feest der herkenning met veel bekende gezichten, dat was wat ik verwachtte en wat ik kreeg op woensdag 3 juni, dag 2 van PROVADA 2015. Maar dat was niet het enige. Ik werd ook verleid tot nadenken over de invulling van het thema van de dag: verleiding.

Succesvol verleiden
Vooraf riep dit onderwerp vooral associaties op met vroeger, die goede oude studententijd die om vrijwel niets anders draaide dan flirten en verleiden. In die tijd was het al zo dat je pas succesvol in het verleiden was als alles klopte: je verhaal én je uitstraling. In vastgoed is dat niet anders. Voor een technisch en moeilijk verhaal loopt geen enkele woonconsument warm. Voor mooie passende producten die kloppen, wél.

De wetenschap van verleiden
Beter verleiden is een wetenschap, zo vertelde prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan TIAS School for Business and Society tijdens zijn lezing op de Provada. Goed verleiden kan volgens hem alleen als je je losmaakt van vaste patronen, wat ontzettend moeilijk is. Toch is het een poging waard. Zo loont het bijvoorbeeld om in een universiteitskantine gezond voedsel in plaats van snoep op ooghoogte te plaatsen. Een subtiele beïnvloedingstactiek die we natuurlijk wel vaker terug zien in retail. Maar denk ook eens aan de geur van versgebakken appeltaart bij de verkoop van een woning. Een wetenschap die we meer moeten toepassen in het vastgoed.

Duurzaamheid is nog niet sexy genoeg
Een ander onderwerp dat evengoed een centraal beursthema had kunnen zijn, is duurzaamheid. Binnen de BAM Wooncollectie is rondom dit thema het samenwerkingsverband De Stroomversnelling heel belangrijk. Toch ligt het succes van dit innovatieve project niet zozeer in onze verleidingstechnieken op het gebied van duurzaamheid. We verleiden huurders en corporaties namelijk vooral met andere fijne eigenschappen zoals comfortabele, financieel aantrekkelijke woningen met een renderende exploitatie.

Duurzame woonconsument van de toekomst
We zitten nu in het begin van een transitie, waarin partijen zoals BAM het voortouw nemen als het gaat om verleidelijke én duurzame wooninnovaties. Het omslagpunt is ook al in zicht. Kinderen van nu groeien namelijk duurzamer en bewuster op en kiezen over pak ‘m beet 15 jaar vanzelfsprekender voor duurzame oplossingen, ook in vastgoed. Tot die tijd rest ons niets anders dan de woonconsument het hof te maken, met een goed verhaal en een mooi product.

Alle versiertrucs uit de kast
Onderschat ook de rol van vormgeving niet. Het is misschien oppervlakkig, maar een aantrekkelijk uiterlijk doet een hoop. Denk aan Tesla of Apple. Producten die mensen willen hebben, daar draait het om, ook in vastgoed. De ultieme schoonheid, gebracht met de juiste dosis humor. Precies die karaktereigenschappen die je in een partner zoekt, toch? Een andere tip: zoek de juiste mensen voor de juiste taak. Slimme techneuten zijn goed in het ontwikkelen van innovaties, maar niet per se ook de beste verleiders. Dus laat het verleidingsverhaal maar aan de alfa’s over.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

‘Woningmarkt Friesland langzaam in herstel’
Tour de Provada
Diemen: afhankelijk van Amsterdamse woningmarkt

Over de auteur