Onbekende beleggers smijten met miljarden

Geschreven door:

|

02/02/2015 -

Onbekende beleggers smijten met miljarden

De omwenteling is compleet. De PropertyNL Top-101 Beslissers bestaat niet meer en is de PropertyNL Dealmakers geworden. Nieuwe gezichten dienen zich aan. Dit schrijft PropertyNL Magazine in haar editie van januari 2015.

Wie kent Michael Bickford, Peter Helfich, Jordi Goetstouwers Odena, Ellis Short, Philip LaPierre, Stefan Scholl of Ed Siskind? Dat zijn niet de mensen die de vastgoedborrels van de grote makelaars of de FGH Vastgoedprijs frequenteren. Maar het zijn wel de beslissers die de Nederlandse onroerendgoedmarkt anno 2015 domineren. Deze buitenlandse beleggers anticiperen op het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt, terwijl Nederlandse beslissers voornamelijk hun wonden likken. Dit zevental was verantwoordelijk voor de grote klappers op de beleggingsmarkt. Het volume spoot van jaarlijks enkele miljarden tot boven de € 10 mrd vorig jaar.

Daarbij zijn er enkele uitzonderingen op de beslisserslijst die de regel bevestigen. Zo bleef Dick van Hal van Bouwinvest wel actief, met onder meer de verwerving van het WTC Rotterdam. Ook is het Jaap Gillis gelukt om met Bouwfonds IM de vaart erin te houden met € 300 mln aan aankopen. Een andere uitzondering is dat sommige buitenlanders kiezen voor een Nederlandse representant. Blackstone laat voor Multi vastgoedroutinier Jaap Blokhuis (Redevco en ING Real Estate) het werk doen, Merin koos voor Bas van Holten (ex-OVG).

De PropertyNL Top-101 Beslissers was gebaseerd op een serie eigen onderzoeken, waarbij projectontwikkelaars, banken, institutionele en private beleggers vochten om voorrang. Het was dus geen privé-lijst van mensen die zich in de publiciteit roerden.

Bij de beleggers leek het aanvankelijk makkelijk: de omvang van de vastgoedportefeuille is leidend. Dan kom je uit op Patrick Kanters, Pieter Hendrikse en Guido Verhoef van APG, CBRE GI en PGGM. Maar in deze organisaties is nooit sprake van een ultieme beslisser. Sommige pensioenfondsbestuurders kunnen bij wijze van spreken nog geen water uit de minibar bestellen zonder overleg met het thuisfront.

Het verschil maken
Vandaar dat de afgelopen tijd de aandacht voor de private belegger is gegroeid. Zij maken wel vaak zelf het verschil. PropertyNL beschikt over een lijst van 220 private beleggers met meer dan € 100 mln commercieel vastgoed. Het voorbeeld voor deze groep is in Nederland Lesley Bamberger. Zonder hem zouden The Bank en The Curve in Amsterdam er niet staan, net zoals Huys (een complex in New York dat in december geheel verkocht was) nooit was ontwikkeld.

Voorbeelden zijn ook Monique Maarsen met de First Rotterdam en een groot project in Amsterdam (waarover in een volgende editie meer), Daan van der Vorm en Newomij (Erik-Jan Bulstra) met de renovatie van het Apollo House. Het meest recente voorbeeld van de groep private beleggers is de transformatie van de Diamantbeurs tot een centrum van creatieve industrie. Ook hier geen cent buitenlands of institutioneel kapitaal, maar alleen privaat geld (Sijthoff Media Groep van Willem Sijthoff en Brouwershoff Beheer met als directeur Maarten Feilzer).

Zie voor het complete artikel: propertynl.com

 

 

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Hereijgers: ‘Duurzame samenwerking corporaties en markt gewenst’
Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt
Tour de Provada

Over de auteur