Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt

Geschreven door:

|

06/10/2015 -

Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt

De Nederlandse beleggingsmarkt is onverminderd ‘hot’ bij buitenlandse beleggers en zal de komende maanden een verdere versnelling te zien geven.

Dat zegt Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets van JLL Nederland, tijdens de Expo Real in München. Voor miljarden aan kantoren- winkel- en logistieke deals én verkoop van leningportefeuilles hangen boven de markt en de investeringsdrang bij binnen en buitenlandse beleggers is groot.
Van Leeuwen zegt dat de belangstelling wordt versterkt door het ‘robuuste herstel’ van de Nederlandse economie. Die laat nu al vijf kwartalen op rij groei zien, de langste periode sinds 2011. De consumentenbestedingen nemen toe en ook de huizenverkoop herstelt zich. ‘Daarnaast profiteert de Nederlandse economie die sterk afhankelijk is van de export van het feit dat de euro relatief goedkoop is.’
Vorig jaar registreerde de Nederlandse beleggingsmarkt al een recordvolume van meer dan €10 mrd. en de verwachting is dat een ‘eindspurt’ het volume ook dit jaar weer in die richting zal brengen.
Van Leeuwen wijst erop dat de prijzen van courant Nederlands vastgoed weliswaar stijgen, maar dat vergeleken met andere gewilde locaties in Europa de spreads nog steeds zeer aantrekkelijk zijn. Zo is de spread tussen een staatsobligatie (minder dan 0,8%) en kantoren op toplocatie Zuidas Amsterdam (netto aanvangsrendement 5,00%) meer dan 420 basispunten. ‘Amsterdam en de andere grote Nederlandse steden zijn qua rendement zeer aantrekkelijk vergeleken met andere Europese steden. Zeker in combinatie met een stabiel economisch klimaat, vind je dat elders nergens in Europa.’
Van Leeuwen wijst erop dat we ook positieve signalen zien als we kijken naar de huurinkomsten: zo is de kantooropname in de eerste helft van 2015 volgens research van JLL met 16% gestegen ten opzichte van 2014. Ook zien we een toenemend aantal kantoortransformaties.
De hogere consumentenbestedingen hebben een positieve effect op de retailmarkt en bedrijfsmatig vastgoed is zeer gewild, waarbij het tekort aan courante distributiecentra in het oog springt. ‘We zien veel built-to-suit ontwikkelingen die één op één naar beleggers worden doorgestoten.’ Ook residentieel vastgoed is zeer gevraagd, terwijl er een tekort is aan beleggingsaanbod huurwoningen.
Van Leeuwen zegt dat Nederlandse beleggingsportefeuilles nog op een heel aantrekkelijk niveau zijn te kopen, zeker als het gaat om gediversifieerde portefeuilles verspreid over Nederland. Zo adviseerde JLL verzekeraar Generali recentelijk bij de verkoop van de Nederlandse vastgoedportefeuille aan de Britse asset manager Tristan Capital Partners voor bijna €212 mln. de Nederlandse vastgoedportefeuille van verzekeraar Generali.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Hereijgers: ‘Duurzame samenwerking corporaties en markt gewenst’
Tour de Provada
Forse versnelling beleggingsmarkt verwacht

Over de auteur