Kloof tussen realiteit van Mipim en Holland

Geschreven door:

|

07/04/2015 -

Kloof tussen realiteit van Mipim en Holland

Door Wabe van Enk, Hoofdredacteur PropertyNL

De verkiezingen voor de Provinciale Staten genereren scepsis en somberheid. Scepsis over het democratisch gehalte bij zo’n geringe opkomst en somberheid of zo’n provinciaal orgaan iets kan betekenen voor bijvoorbeeld de problemen op de winkelmarkt.

De Mipim in Cannes genereert enthousiasme en optimisme. Enthousiasme over de grote inzet van steden, beleggers, ontwikkelaars en adviseurs in vergelijking met voorgaande jaren en optimisme over de hoeveelheid geld die naar Nederlands vastgoed toe kan vloeien.

Tussen deze werelden gaapt een kloof. Is de blauwepakkenparade in Cannes bevangen door de zon? Of zijn de somberaars rond V&D, Blokker en Hema in de Hollandse winter blijven steken, terwijl er al een Europese lente is aangebroken?

Als het gaat om realiteitsgehalte wint de Nederlandse straat het van de Croisette in Cannes. ‘Dit is de wereld van voor 2007’, riep vorig jaar de Londense burgemeester Boris Johnson bij bezoek aan de Mipim. Dit jaar bevestigden veel Nederlanders zijn visie. Centraal staat niet de behoefte aan gebouwen, maar de speurtocht naar beleggingsobjecten voor de ‘wall of money’.

De Nederlandse realiteit is substantiële winkelleegstand en het water aan de lippen bij retailers. Hebben zij iets aan geld dat vanuit Cannes zijn bestemming zoekt of is dat klatergoud? Het fenomeen is vergelijkbaar met de effectenbeurs. Ook die prijst de conjuncturele upswing, terwijl het publiek nog de wonden likt van de crisis. Zo zien buitenlandse beleggers met de economie ook de prijzen van winkels herstellen. Alleen, het zijn niet meer de consumenten van voor de crisis en al helemaal niet dezelfde winkels. In de maart-editie van PropertyNL Magazine vertelt Menno Maas (Tias) over deze stille revolutie.

Samen met NRW (Nationale Raad voor de Winkelcentra) organiseerde PropertyNL een verkiezingsbijeenkomst voor een ‘retailmanifest’. Daarbij stellen branchevereniging Inretail, de vereniging van institutionele beleggers (IVBN) en betrokken makelaars (Cushman & Wakefield, LMBS) gezamenlijk marktkennis ter beschikking aan provincies. Die provincies kunnen dan een regierol vervullen, samen met minister Kamp en vijftig gemeenten (Retaildeals). Zo kunnen zij ongewenste toevoeging van winkelmeters voorkomen en krimp coördineren, maar ook creativiteit bevorderen door minder regelgeving. Als daar dan ook nog geld voor beschikbaar is van beleggers, dan komen de werelden van Holland en Mipim toch nog bij elkaar.

 

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Herstel kantorenmarkt vooral in grootste steden
Aftrap voor gebiedsverkenning Westland
Tour de Provada

Over de auteur