Innovatief transformeren met BIM

Geschreven door:

|

09/04/2013 -

Het is tijd voor innovatie binnen transformatie van panden. Dat kan effectief met een Bouwwerk Informatie Model (BIM).

Innovatie is nodig als het economisch tegenzit. Het zal niemand zijn ontgaan dat dat momenteel zo is. Trendwatcher Adjiedj Bakas: noemt dit tijdperk een economische winter. Zo’n winter is goed nieuws voor innovatie en transformatie. De tot nog toe gebruikte modellen werken niet meer en we worden gedwongen te innoveren. Om onszelf en onze bedrijven opnieuw uit te vinden. Doe je dit niet, dan doet de concurrent het wel.

Wanneer innoveren?

Innovatie ontstaat in tijden van economische neergang. Of juist in tijden van overvloed. Dat komt doordat het tijdens overvloed niet erg is te verspillen. Een kweekvijver voor innovatie. Bij verspilling hebben veel mensen een negatief gevoel. Toch is het soms goed te verspillen. Een goed voorbeeld van positieve verspilling staat bijvoorbeeld beschreven in het boek ‘Free’, door Chris Anderson: “Een blauwvintonijn kan in het paarseizoen tot wel tien miljoen bevruchte eieren leggen. Misschien worden slechts tien daarvan volwassen. Voor elke dolfijn die overleeft, sterven er een miljoen. De natuur verspilt leven met het oog op beter leven.”

En als we naar de kantorenmarkt kijken, is er een duidelijke overvloed aan vierkante meters. Volgens het NVM is er in 2012 een leegstand van 7,8 miljoen vierkante meter vloeroppervlak. Uit deze leegstand kunnen we concluderen dat het klimaat gunstig is voor innovatie.

Wat betekent innovatie voor de transformatie van gebouwen?

Transformatie is een origineel en duurzaam antwoord op leegstand in plaats van het alternatief: sloop en nieuwbouw. Een geslaagde herbestemming benut kansen en mogelijkheden binnen de grenzen van het bestaande gebouw. En creëert zo meer met minder middelen. Natuurlijk is transformatie of herbestemming niet nieuw; in de periode 1970-1985 werden veel gebouwen herbestemd.

Risico’s van transformatie

Herbestemmen en transformeren hebben een paar bekende nadelen. Dan heb ik het niet over de macro-politieke problematiek zoals de afwaardering van kantoren, regelgeving rondom functiewijziging, tijdelijke verhuur en het gronduitgiftebeleid. Dat is een andere discussie. Ik zoek een antwoord op de vraag hoe transformatie zichzelf zo kan innoveren dat het concurrerend wordt met sloop en nieuwbouw.

Een transformatie kost meer arbeid dan nieuwbouw. De verhouding arbeid-materiaal is 60%-40% in tegenstelling tot nieuwbouw waar die verhouding omgekeerd is (zie Pamflet renovatie als hollands-herontwerp). Deze verhouding heeft duidelijk een negatief effect op de kosten van een transformatie. Kortom: om een stevige concurrent te zijn van sloop en nieuwbouw moet transformatie innoveren.

Snel en effectief transformeren op maat

Transformatie kan innoveren. Allereerst is een transformatie maatwerk. Om de concurrentie aan te gaan met nieuwbouw, wil je meer maatwerk in minder tijd. Dit is goed mogelijk en hèt hulpmiddel is BIM (). In BIM bouw je je project digitaal en dit heeft het grote voordeel dat problemen snel en vroeg inzichtelijk worden. BIM geeft dus een uitstekende basis voor samenwerken. Gecombineerd met nauwkeurig inmeten (3D laserscannen) van de bestaande situatie kan dit maatwerk ook geprefabriceerd worden. Daarmee kan een hogere kwaliteit voor een lagere prijs worden gegarandeerd.

Een goed bouwsysteem verandert onder invloed van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Logisch. Maar die veranderingen zijn moeilijk bij te benen met losse tekeningen. Groot voordeel van BIM is dat je alle tekeningen ineen hebt. Daarnaast kan je aanpassingen en varianten met BIM eerst testen in een virtuele omgeving. Dit biedt meer mogelijkheden voor het systeem om te evolueren en te verbeteren. Met BIM zie je direct het effect van de verbetering. Zo wordt zelfs een simpel binnenwandsysteem een evoluerend systeem.

Het BIM-model speelt een centrale rol in het innovatieproces en zorgt dat niet elk gebouw een nieuw prototype wordt. Elke gebouw is uniek en door continue verbeteringen evolueert het op BIM gebaseerde bouwsysteem. Elke transformatie wordt met BIM een innovatie.

Dit blog is geschreven door Ernst Haagsman en verscheen eerder op www.ernstarchitect.nl. Hij is architect en eigenaar van Ernstarchitect. Dit bureau transformeert gebouwen in de regio Utrecht, altijd 100% BIM.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Wonen en zorg kan binnenstad redden
Stedelijke regio’s versterken
Wethouder Eric van der Burg: ‘Amsterdam staat voor de vijfde uitleg’

Over de auteur