Geef ons de Primark!

Geschreven door:

|

09/02/2015 -

Geef ons de Primark!

Loopt het al een paar jaar niet zo lekker in een winkelgebied? Zorg dan dat er een winkel van Primark opent. Daar varen winkelstraten wel bij.

In 2008 opende Primark de eerste winkel in Nederland, net toen de crisis uitbrak. Daar heeft de bekende modeketen absoluut geen last van gehad. Inmiddels heeft Nederland 10 vestigingen en staan er voor 2016 6 nieuwe winkels op de rol.

Veel voor weinig
Er wordt gefluisterd dat Primark in Nederland jaarlijks gemiddeld 10.000 euro per vierkante meter draait. Het zou zo maar eens waar kunnen zijn. Het merk past namelijk uitstekend in de huidige tijd: veel voor weinig, altijd iets nieuws en nog modieus ook, met een zweem van kwaliteit. En gelukkig: Primark doet ook nog iets aan de arbeidsomstandigheden in de naaiateliers. Volgens Rene Vierkant, director retail investments van Syntrus Achmea  zijn klanten van Primark ook klanten van H&M en HEMA.

Extra traffic
Gerard Zandbergen , CEO van Locatus,  zegt in RetailVisie: ‘Primark nodigt mensen weer uit hun zuurverdiende geld uit te geven.’ Het grote succes van Primark is niet alleen goed voor Primark, maar voor het hele winkelgebied. Primark zorgt voor extra traffic en daarmee voor flink wat extra omzet. Want van een middagje shoppen krijg je al snel dorst en ook wel een beetje honger. En stel nou dat je toch niet geslaagd bent bij de Primark, dan stap je toch gewoon bij andere winkels in diezelfde straat naar binnen.

Publiekstrekker
Volgens metingen van Locatus pikken winkelgebieden waar de afgelopen jaren een vestiging van Primark is geopend, een flink graantje mee. Het aantal bezoekers van deze winkelgebieden zou zijn toegenomen met maar liefst 30 procent.  Zoals valt te verwachten, profiteert de horeca het meest. Maar ook schoenenwinkels doen het goed en zelfs concurrerende modewinkels zien hun omzet stijgen. En neem die kleine, leuke winkeltjes in de buurt: die kunnen best een publiekstrekker gebruiken.

Creatief concurreren
Maar het succes van Primark gaat verder dan alleen verhoging van omzet in de grote winkelgebieden. Het dwingt andere ketens tot creativiteit. Vierkant: ‘Heel veel retailketens hebben het jarenlang goed gehad, maar zijn te lang blijven stil staan.’ Concurrent Zara laat het er niet bij zitten. Het moederbedrijf Inditex opent nu ook buiten Spanje en Portugal de budgetformule Lefties, waar de overgebleven voorraden van Zara worden verkocht tegen lage prijzen. De winkels hebben complete collecties voor dames, heren en kinderen. Je vindt er denim, sportkleding en schoenen.

Iedereen blij
Ondertussen hopen steden als Groningen, Zwolle, Breda en Hilversum dat Primark het oog laat vallen op leegstaande panden in het centrum of een boost wil geven aan hun winkelcentrum. Zoals de zaken er nu voor staan met Primark, zou dat voor alle betrokken partijen winst betekenen: Primark vergroot de Nederlandse omzet, leegstaande panden worden weer verhuurd en omringende retailers profiteren mee van de extra aanloop. En de consument: die kan zijn hart ophalen aan nog meer voor nog minder.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Tour de Provada
Den Haag lanceert Actieprogramma Winkelstad 2015-2018
Tweedeling op A1-winkellocaties neemt toe

Over de auteur