Forse versnelling beleggingsmarkt verwacht

Geschreven door:

|

19/06/2015 -

Forse versnelling beleggingsmarkt verwacht

Door Paul Wessels, PropertyNL

Na een mager eerste halfjaar zal de beleggingsmarkt de komende maanden fors versnellen, zo is de verwachting. Boven de markt hangt voor miljarden aan kantoren-, winkel- en logistieke deals én de verkoop van leningportefeuilles, en de investeringsdrang bij binnen- en buitenlandse beleggers is groot.

De afgelopen weken waren de eerste tekenen van die versnelling zichtbaar: Zo deed het Singaporese First Sponsor met de aankoop van het Holiday Inn in Amsterdam Zuidoost zijn tweede grote belegging in Nederland en deed de Amerikaanse hedgefund-gigant Och-Ziff Capital zijn eerste vastgoedinvestering in Nederland ooit. Beide partijen voegen zich in de rij kooplustige partijen die de markt afstruinen. Gisteren sloeg het Belgische WDP, dat snel opkomt in Nederland, weer toe: de Belgische belegger heeft zeven distributiecentra in Nederland gekocht voor in totaal € 92 mln.
De Calcasa Property Analyzer registreerde tot en met 31 mei € 2,33 mrd aan beleggingsdeals. Dit betekent dat er nog veel moet gebeuren om in de buurt te komen van de meer dan € 10 mrd die vorig jaar werd geregistreerd.

In het voorjaar domineerden ‘single asset’-transacties, en dan met name in de retailsector. Zo versterkte Vastned haar positie in de topwinkelstraat van Nederland, de Kalverstraat, aanzienlijk, door voor € 108 mln het pand te verwerven waar onlangs  moderetailers Forever 21 en Pull & Bear hun flagship stores hebben gevestigd. Een andere grote transactie in de retailsector betrof Haaglanden Megastores, dat voor € 66 mln door Meijer Realty Partners (MRP) van Ton Meijer en asset manager CQS werd gekocht. Daarmee is ING van een hoofdpijndossier verlost.
Een snelle toename van het beleggingsvolume is haalbaar, gezien het forse aantal portefeuilles, solitaire objecten en leningen dat op de nominatie staat om verkocht te worden. De Nederlandse banken maken gebruik van het momentum: zo brengt Rabo Vastgoedgroep het iconische gebouw De Rotterdam – wederom – aan de markt. De verkoop van De Rotterdam is een van de grootste single asset-transacties die momenteel boven de Nederlandse markt hangt. Bij de start van de bouw in 2009 financierde Rabo-dochter FGH € 180 mln en werd € 28 mln aan eigen vermogen verstrekt.
Dat vastgoed nu in de markt wordt gezet is begrijpelijk: de aanvangsrendementen voor betere objecten dalen op dit moment, maar vergeleken met andere Europese locaties blijft Nederlands vastgoed aantrekkelijk geprijsd. Zo is het bruto-aanvangsrendement van de beste kantoren inmiddels weer gedaald tot 5,6% en wordt voor het beste winkelpandje in de topwinkelstraat minder dan 4% betaald, maar dat is internationaal gezien nog steeds goedkoop.

Een domper aan de aanbodkant is dat het verwachte aanbod aan Nederlandse huurwoningcomplexen uitblijft, omdat er geen drang is bij corporaties om te verkopen. Ondertussen neemt ook de buitenlandse belangstelling voor Nederlandse retail weer toe. Zo werd begin juni bekend dat Elizen Vastgoed de Eljans winkelportefeuille voor € 109 mln heeft verkocht aan Och-Ziff Capital Group, dat daarbij samenwerkt met Rubens Capital. Elizen Vastgoed overweegt meer vastgoed te verkopen.
Ook op de kantorenmarkt staat veel op stapel: Savills schatte onlangs in een marktrapport dat er in de kantorenmarkt circa twintig portefeuilles van meer dan € 40 mln aan de markt zijn, met een totale waarde van € 2,8 mrd. Tegelijk is de conclusie dat het beschikbare aanbod van grote kantoorobjecten in de grote steden in de Randstad schaars begint te worden.
Ook voor bedrijfsruimte is veel belangstelling; er zijn heel wat logistieke ontwikkelingen en er is een aantal flinke portefeuilles aan de markt.
Aan de vreemd-vermogenkant zien banken de mogelijkheid om af te stoten. Naast directe investeringen is er tussen de € 1 en € 2 mrd aan leningen aan de markt. Private equity-partijen kijken met belangstelling naar deze leningportefeuilles.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Hereijgers: ‘Duurzame samenwerking corporaties en markt gewenst’
Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt
Tour de Provada

Over de auteur