‘Big data veranderen werk in vastgoedsector ingrijpend’

Geschreven door:

|

09/04/2015 -

‘Big data veranderen werk in vastgoedsector ingrijpend’

‘Big data’ zullen het werk van beleggers, ontwikkelaars en hun adviseurs de komende jaren ingrijpend veranderen. Dat zei gisteren Jan Hein Tiedema, algemeen directeur van OVG Nederland, tijdens een PropertyNL Briefing over de impact van ‘big data’ op de vastgoedsector. De bijeenkomst vond plaats in kantoorgebouw The Edge aan de Zuidas, dat door OVG is ontwikkeld. Gastheer was Paul Meulenberg van Deloitte, de grootste gebruiker van het gebouw.

Tijdens het congres stond centraal dat ‘big data’ oprukken in de vastgoedsector en dat ze zorgen voor een revolutie die we al eerder in andere bedrijfstakken zagen. Tiedema zei dat het ook voor OVG even slikken is dat de markt via big data-oplossingen transparanter wordt dan ooit tevoren. ‘Wij halen als ontwikkelaar werk uit het feit dat de markt imperfect is, maar het is zoals het is en wij willen nu de eerste zijn die zich aan dergelijke dataplatforms koppelt.’ OVG wil in de toekomst meer zijn dan de meest duurzame ontwikkelaar van Nederland. De toekomst ligt volgens Tiedema bij technologische ontwikkelingen van nieuwe gebouwen. Hij zei dat hij een paar jaar geleden niet had kunnen dromen dat OVG nu een partnership optuigt met Microsoft voor de ontwikkeling van slimme technologie voor gebouwen.

Paul Meulenberg van Deloitte schetste vanuit het perspectief van de gebruiker hoe Deloitte dankzij technologie maar 1000 werkplekken in The Edge nodig heeft voor 1700 werknemers. Zo hebben de facilitair managers van The Edge een dashboard waarop zij ‘real-time’ de bezetting in het gebouw kunnen meten. Dit wordt grafisch weergegeven door middel van zogenaamde ‘heat-maps’ en dit kan inzichtelijk gemaakt worden op werkplekniveau, op verdiepingsniveau of op gebouwniveau.

Tijdens het congres werd geschetst hoe snel andere sectoren zijn veranderd door de impact van big data. Een voorbeeld dicht bij het commercieel vastgoed is de woningmarkt. Rogier van der Hijden van Calcasa schetste hoe deze onderneming ertoe heeft bijgedragen dat data in de woningmarkt nu zijn omgevormd tot informatie waarop de stakeholders hun beslissingen kunnen bepalen, bijvoorbeeld voor waardebepalingen.

Een ander voorbeeld is de reisbranche. Jan Willem de Graaf van PropertyNL liet zien hoe de reisindustrie in Nederland sinds de jaren negentig met partijen als D-Reizen en Booking.com volledig digitaal is ontsloten. Inmiddels is dezelfde vakantie op meer dan 400 websites te vinden en worden via het van oorsprong Nederlandse bedrijf Booking.com (beurswaarde € 50 mrd, 2x Philips) dagelijks 800.000 overnachtingen geboekt.

Arjan Knibbe van KR&A is zich na een succesvolle carrière als analist in de financiële wereld gaan richten op dataoplossingen en advies voor de vastgoedwereld. Knibbe schetste hoe data-analyse en de informatie die daaruit voortkomt een beslissend concurrentievoordeel geven bij beslissingen over vastgoedinvesteringen. ‘Zulke datasystemen geven de professional in feite permanente ‘inside information’, maar dan op een legale manier.’

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Herstel kantorenmarkt vooral in grootste steden
Aftrap voor gebiedsverkenning Westland
Tour de Provada

Over de auteur