Amsterdam werkt met startups aan grootstedelijke vraagstukken

Geschreven door:

|

18/08/2015 -

Amsterdam werkt met startups aan grootstedelijke vraagstukken

De gemeente Amsterdam start met een nieuwe en unieke manier van werken om oplossingen te vinden voor grootstedelijke vraagstukken. Jonge ondernemers worden uitgenodigd om met creatieve ideeën te komen op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en gezondheid. Met het programma Startup in Residence investeert de gemeente Amsterdam in een goed startup ecosysteem en (inter)nationaal talent.

“Amsterdam is een internationale stad die constant in beweging is. Snelle groeiers in de technologie en creatieve industrie zijn van groot belang voor de economie van de stad. Een economie die verandert en kansen biedt aan al die ondernemers, denkers en uitvinders die zich Amsterdammer voelen en internationaal denken”, aldus Kajsa Ollongren, wethouder Economische Zaken van de gemeente Amsterdam.

De aanbesteding van Startup in Residence is deze week begonnen. Het pilotproject loopt vier maanden, van november 2015 tot maart 2016. In deze periode werken de startups op vrijwillige basis samen met de gemeente en de stad. Bedrijven die willen mee doen zijn niet ouder dan drie jaar en hebben minder dan 10 werknemers in dienst. De startups krijgen onder andere een intensief trainingsprogramma (accelerator) en professionele coaches/mentoren (ondernemers, inhoudelijk deskundigen, wetenschappers en/of ambtenaren). Als de oplossingen succesvol zijn, kan de gemeente deze inkopen en daarmee de startup flink op weg helpen.

De gemeente Amsterdam wil op een open manier samenwerken met (startende) bedrijven om goede ideeën te kunnen omzetten in oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Met dit project versnelt Amsterdam economische groei en kan zij samen met de startups vernieuwende oplossingen ontwikkelen.
Naast het trainingsprogramma en professionele coaching vanuit de gemeente en haar partners, krijgen de startups gedurende de looptijd van het project ook werkruimte, inhoudelijke en procesbegeleiding en toegang tot het netwerk van de gemeente.
Startup in Residence is een initiatief van Startup Amsterdam en de Chief Technology Officer (CTO) naar voorbeeld van een gelijksoortig project in San Francisco, Entrepreneurship in Residence.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Wonen en zorg kan binnenstad redden
Stedelijke regio’s versterken
Wethouder Eric van der Burg: ‘Amsterdam staat voor de vijfde uitleg’

Over de auteur