ABN AMRO: Nederlands vastgoed zeer in trek

Geschreven door:

|

16/02/2015 -

ABN AMRO: Nederlands vastgoed zeer in trek

Internationale vastgoedbeleggers zullen de komende tijd nog volop winkelen in de Nederlandse steden.  Daarvoor biedt het vastgoed hier een te aantrekkelijk rendement en zijn de vooruitzichten van de kredietmarkt hier te positief om links te laten liggen. Dat schrijft althans ABN Amro in haar rapport ‘Buitenlands kapitaal voor Nederlands vastgoed’.

In 2014 werd ruim € 9 mrd geïnvesteerd – overigens, volgens cijfers van PropertyNL Research was dat iets meer dan € 10 mrd. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013 en 2012, toen € 5 en € 4 mrd werd geïnvesteerd. Deze toename is voornamelijk het gevolg van de toenemende interesse van buitenlandse investeerders. Hoewel buitenlandse investeerders op de Nederlandse markt geen nieuw fenomeen zijn, zijn er duidelijke veranderingen merkbaar. ABN Amro verwacht dat buitenlandse beleggers prominent aanwezig blijven in de Nederlandse markt.

Nederland heeft nu in Europa, op de voet gevolgd door Finland, het grootste aandeel buitenlandse beleggers. Dit komt door de combinatie van aanvangsrendement en de risicopremie. ABN Amro stelt vast dat Nederland in vergelijking met andere landen de hoogste risicopremie heeft: 5% in 2013. In 2014 nam deze zelfs toe tot 5,7%. Met een aanvangsrendement van 6,6% in 2014 ontstaat een zeer interessante beleggingsmarkt.

De interesse van buitenlandse beleggers in Nederlands vastgoed betekent volgens ABN Amro echter niet dat zij het landschap van Nederlands vastgoed domineren, aangezien het vastgoed niet elke vijf jaar van eigenaar verwisselt. Ook worden sommige segmenten, zoals de kleine winkelpanden, gedomineerd door Nederlandse beleggers. Verder beleggen Nederlandse beleggers op hun beurt ook relatief veel in het buitenland. Uit een enquête onder 17 Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat 9,1%van hun totale vermogen in vastgoed is geïnvesteerd. 82% hiervan is geïnvesteerd in buitenlands vastgoed.

Buitenlandse investeerders bieden Nederlandse partijen, zoals woningcorporaties of bestaande beleggers, veel kansen. “Deze investeerders zorgen voor extra liquiditeit, vooral op de markt voor non-prime kantoren. Zo kunnen bestaande beleggers hun kapitaal vrijmaken om ergens anders te investeren. Bovendien voegen buitenlandse beleggers waarde toe aan de bestaande vastgoedmarkt door leegstand tegen te gaan en te investeren in panden. Tot slot helpen ze bij de transformatie van de Nederlandse woningmarkt, doordat ze corporatie-eigendom opkopen”, vertelt Erik Steinmaier, Hoofd Real Estate Advisory van ABN Amro.

Share

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Hereijgers: ‘Duurzame samenwerking corporaties en markt gewenst’
Nederland blijft voor buitenland interessante beleggingsmarkt
Tour de Provada

Over de auteur