Wikistedia is een intiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Dinsdag, 27 Januari, 11:41

Transformatie geeft centrum Den Haag impuls

Geschreven door:

|

17/12/2013 - 1.237 views

Transformatie geeft centrum Den Haag impuls

De Haagse binnenstad krijgt een impuls. Het oude Ministerie van Binnenlandse Zaken in het Wijnhavenkwartier wordt herontwikkelt tot een multifunctioneel gebied. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) gaf gisteren het startsein voor de transformatie van het voormalig kantoorpand. Deze grootste herontwikkeling van Nederland start begin volgend jaar. In 2016 moet het gebied klaar zijn voor woningen, commerciële voorzieningen en een universitaire campus.

Oppervlakte, ligging en timing belangrijk

Syntrus Achmea Real Estate & Finance is samen met ontwikkelaar Heijmans verantwoordelijk voor de transformatie. Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw en het Rabobank Pensioenfonds investeren in de herontwikkeling van het gebied. In de voormalige ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie komen vrijesectorhuurwoningen, koopappartementen, commerciële voorzieningen en de Campus van de Universiteit Leiden. De pensioenfondsen geven – via Syntrus Achmea – met deze investering een forse impuls aan het stadscentrum. Bovendien wordt hiermee 55.000 m2 aan de leegstand onttrokken. Deze transformatie wordt gezien als een solide investering. Want naast de grote van het pand, is de ligging en de timing ideaal.

Verbetering van de binnenstad

Voor leegstaande kantoorpanden zijn er genoeg ideeën voor transformaties. Maar om van een dergelijke transformatie een goede investering te maken is meer nodig dan een leegstaand pand. Belangrijk is dat er een goede samenwerking is tussen gemeente, belegger en ontwikkelaar. De gebouwen aan de Turfmarkt/Schedeldoekshaven worden in meerdere fases herontwikkeld en omgebouwd tot een multifunctionele versterking van de Haagse binnenstad. De ontwikkeling van het Wijnhavenkwartier zorgt ervoor dat de aansluiting van het centraal station en de binnenstad wordt verbeterd. Het gebied vormt de schakel tussen de twee deelgebieden van de binnenstand. Met het aantrekken van de ‘Faculteit Campus Den Haag’ van de Universiteit Leiden is een belangrijke stap gezet in de verlevendiging van het gebied.

Grootste herontwikkeling tot nu toe

Vastgoedbeleggingen maken al sinds jaar en dag deel uit van de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Diverse fondsen investeren al jaren via Syntrus Achmea Real Estate & Finance in Nederlands vastgoed. Daarmee maakten zij ook de realisatie van herontwikkelingsgebieden mogelijk, zoals de Molenwerf in Amsterdam. Daar is 24.000 m2 kantoor getransformeerd naar 185 vrije-sector huurwoningen. En het kantoorpand van Dunea in Zoetermeer. De transformaties zijn erop gericht om de gebouwen een nieuwe functie te geven en tegelijkertijd het gebied waarin het gebouw staat een impuls te geven. De transformatie van het Ministeriegebouw is de grootste herontwikkeling tot nu toe.

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Amsterdam geliefd bij buitenlandse investeerders
ZZP’ers vergaderen graag in horeca
Haal de stad naar de ouderen toe

Over de auteur

Mirjam Brinks

Mirjam Brinks (1970) is creative editor bij Scripta Communicatie. Zij ontwikkelt crossmediale concepten voor verschillende opdrachtgevers in de retail, zorg en financiële sector. Ook schrijft zij al vele jaren voor kranten en tijdschriften over vastgoed, economie en zorg.

  • mirjam brinks

    Wie heeft als aanvulling op deze blog landelijke transformatie cijfers?