Wikistedia is een intiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Vrijdag, 30 Januari, 1:22

Groen, gezond en schoon door stadslandbouw

Geschreven door:

|

17/07/2012 - 2.800 views

Groen, gezond en schoon door stadslandbouw

Stadslandbouw is een trend. Het speelt in op een nieuwe lifestyle. Volgens deskundigen maakt ‘urban farming’ de stad groener, gezonder en schoner. Niet voor niets ontstaan in steden steeds meer initiatieven om op platte daken, op schoolpleinen en op braakliggende terreinen groente en fruit te telen. In Amsterdam is de dakboerin al een tijdje actief en sinds vorige maand heeft kantorencomplex Zuidpark op het Amstel Business Park in Ouder-Amstel, met 3000 m2 daktuin, het grootste urban farming dak van Europa.

Ook in Rotterdam schieten de initiatieven voor stadslandbouw uit de grond. Zij pakken het naar eigen zeggen serieus aan. Het bedrijf: ‘Uit je eigen stad’ heeft Amerikaanse steden als voorbeeld en wil echt werk gaan maken van stadslandbouw. “Wij zijn de moestuin voorbij”, zo zeggen de initiatiefnemers op hun site.

Van stadsboer tot stadsnomade

Boodschappen doen terwijl de boer binnenloopt met een nieuwe lading spinazie, aardbeien en wortelen. Verbouwd op een steenworp afstand van je eigen huis. Op het land scharrelen kippen en in de loods wordt vis gekweekt. Dat is stadslandbouw en wordt straks werkelijkheid in Rotterdam, bij het Marconiplein. ‘Uit je eigen stad’ plant, zaait, kweekt en teelt op braakliggende terreinen in de stad. Alles wat verbouwd wordt, is te koop in de eigen winkel en wordt geserveerd in het restaurant. Gezond, duurzaam en lekker eten.

‘Uit je eigen stad ‘ zegt dé Nederlandse pionier van stadslandbouw in Nederland te zijn. In uitgekiende ecologische circuits wordt op kleine én grote schaal voedsel geproduceerd. Op alle denkbare plekken. In onbruik geraakte industrielocaties, op kantoordaken, in voormalige showrooms of tijdelijk bruikbare groenstroken. Het bedrijf wil een transformatie op gang brengen door juist dáár voedsel te produceren. En dat kan. “Onze teeltsystemen zijn flexibel, modulair, in no time opschaalbaar en dupliceerbaar. We produceren deels in gebouwen, deels buiten en voornamelijk los van de grond. Dit maakt de stadsboer tot een stadsnomade, in alles afgestemd op de dynamiek van de stad.”

Gezonde voeding uit eigen streek

Stadslandbouw wordt gepropageerd als oplossing voor tal van problemen. Buurten worden leefbaarder, stedelingen komen in contact met de natuur en met elkaar, ze bewegen meer en eten gezonder, de rafelranden van de stad krijgen een zinnige bestemming en er is minder transport nodig als voedsel dichterbij wordt geproduceerd. Dit fenomeen speelt in op een nieuwe lifestyle. Mensen zijn de laatste jaren veel bewuster bezig met voeding. Ze willen gezonde voeding uit de eigen streek. Niet voor niets heeft inmiddels nagenoeg iedere stad zijn eigen biologische boerenmarkt.

In de Verenigde Staten is stadslandbouw al langer heel vanzelfsprekend. In New York bijvoorbeeld zijn er wel 120 boerenmarkten met producten direct uit de volkstuincomplexen. Ook in de Canadese stad Toronto wordt door de inwoners vooral groente, fruit en kruiden van urban farmers gegeten.

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Aan de slag! Onze inwoners en hun steden verdienen het!
Top 10 populairste blogs 2014
Kansen voor Nederlands vastgoed

Over de auteur

Mirjam Brinks

Mirjam Brinks (1970) is creative editor bij Scripta Communicatie. Zij ontwikkelt crossmediale concepten voor verschillende opdrachtgevers in de retail, zorg en financiële sector. Ook schrijft zij al vele jaren voor kranten en tijdschriften over vastgoed, economie en zorg.