Wikistedia is een intiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Zondag, 1 Februari, 8:07

Supermarkt van de toekomst

Geschreven door:

|

28/10/2011 - 3.354 views

Supermarkt van de toekomst

In de supermarkt van de toekomst is de lopende band bij de kassa verleden tijd. De boodschappen hoeven straks niet meer te worden uitgepakt, op de band gelegd en vervolgens weer ingepakt. Dankzij technologie wordt het winkelen eenvoudiger en efficiënter. In onderstaand filmpje wordt de mogelijke winkel van de toekomst geschetst. Je ziet onder andere een persoonlijke virtuele assistent, routing door de winkel en automatisch betalen. Lees hier meer over winkelen in de stad van de toekomst.


YouTube voorvertoningsafbeelding

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Virtual shopping
Soepeler huurrecht in de strijd tegen leegstand
Winkelgebieden moeten de bakens verzetten

Over de auteur

Mirjam Brinks

Mirjam Brinks (1970) is creative editor bij Scripta Communicatie. Zij ontwikkelt crossmediale concepten voor verschillende opdrachtgevers in de retail, zorg en financiële sector. Ook schrijft zij al vele jaren voor kranten en tijdschriften over vastgoed, economie en zorg.

 • Edwin ten Brink

  Met ScanGemak(zelfscanning) bij C1000 is dit scenario dichterbij dan het idee dat men heeft van het begrip ‘toekomst’. Ten Brink Foodretail/C1000 – Edwin ten Brink.

 • http://twitter.com/HansZimmer_UPIV UwPartnerInVastgoed

  Er kan inderdaad op dit moment al heel veel, maar vraag me wel af wie er op de “supermarkt van de toekomst” zit te wachten. Naast de leverancier van dit soort systemen. Scannen in de supermarkt kan al weer een tijdje, maar als je in de supermarkt loopt zie je dat slechts een klein deel van de klanten dit ook echt gebruikt. Dat is althans mijn waarneming als klant. Kom net thuis van het boodschappen doen, dan zie je dat de meeste mensen ”gewoon” in de rij gaan staan voor de traditionele kassa terwijl je bij ”scan-uitgang” vlot kan doorlopen.

  Uit onderzoeken blijkt dat klanten zich in de supermarkt voornamelijk ergeren aan het feit dat artikelen/aanbiedingen uitverkocht zijn, de rijen bij de kassa’s te lang zijn, de vakken worden bijgevuld tijdens de winkeltijden, artikelen niet (goed) geprijsd zijn, artikelen worden verplaatst, etc. Zoals in het filmpje getoond kan je een aantal van deze ergenissen oplossen met een mooi zelfscan-systeem. Aan de andere kant kan je klanten niet verplichten een dergelijk systeem te gebruiken. Ze zeggen dat ze zich aan de lange rijen voor de kassa ergeren maar kiezen er wel zelf voor om vrolijk achter aan de rij te sluiten. En laten de mogelijkheden die er nu al zijn om met zelfscan te werken links liggen.

  • Edwin ten Brink

   Die vraag is goed, maar het raadsel is hoe de oplossing door innovatie wordt losgeweekt. Het zgn. corridor-principle, waar in de zijgangen van de hoofdgang weer nieuwe toepassingen en vragen worden gevonden, komt in beweging als iemand de eerste schreden zet. In Europa ligt het omzetaandeel in de foodretailbedrijven tussen de 15 en 30%, dat zijn geen percentages meer die je kunt verwaarlozen

   Misschien een ander leuk voorbeeld. Door zelfscanning is er nu ook de Quebuster, sta je in de rij bij de kassa dan kunnen medewerkers je alsnog de rij uithelpen door je te helpen bij het zelfscannen; het gaat tenslotte om die ergernis weg te nemen.

   Tenslotte is een verdere groei van zelfscanning te verwachten met de mogelijkeheden die deze systemen nog gaan bieden, de zgn roadmap biedt zelfs nog meer mogelijkheden dan hier geschetst.

 • Jurgen Hoogendoorn

  Naast deze hoog (snelle) technologische toekomst is er misschien ook nog een hele andere toekomst voor de supermarkt. De slow/langzame (super)markt als ontmoetingsplaats/plein, als buurthuis. Een plek om contact te maken. Hoeveel wordt er nu al niet geflirt in de supermarkt (althans binnen de ring van A’dam) en waarom zet een grootgrutter bankjes bij de gratis verstrekte koffie. En is de http://www.Landmarkt.nl met inpandig restaurant niet al een eerste evolutie van de supermarkt als ontmoetingsplek. Binnen dit concept is ook plaats voor meer authenticiteit zoals shop in shop waarin supertoegewijde slagers, bakkers, groenteboeren, kaasboeren etc in direct contact met de klant de beste producten (en bijbehorende recepten) slijten. Eerlijke producten waar de herkomst duidelijk van is en het liefst nog uit de buurt van de (super)markt zelf.

 • Jurgen Hoogendoorn

  Leuk artikel op Frankwatching.com van Ellen de Lange-Ros over Retail; is het einde van winkels nabij? Zie: http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/01/retail-is-het-einde-van-winkels-nabij/

 • Jaapkaai

  Ik vraag me af hoever je die supermarkt van de toekomst wil doorzetten. Groot nadeel zie ik in het feit dat impuls aankopen af zullen nemen. Als je met een ‘tomtom’ op je winkelwagen door de winkel loopt sluit je je af van de omgeving. Alle aankopen die je doet worden standaard en zijn gebaseerd op eerdere aankopen. Dit is niet gunstig voor de ondernemer, door gemiste inkomsten uit impuls aankopen. Maar ook veel klanten zullen dit voorgeprogrammeerde boodschappen doen niet leuk vinden en zullen de beleving en verrassing in de winkel missen.